O serwisie ASO Rowiński-Wajdemajer słow kilka...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • salsobartek
    Drive
    • 2005
    • 58

bardzo uprzejmego z resztą widząc klienta z W-wy

Komentarz

• miecz
      Ambiente
      • 2006
      • 234

To jakaś paranoja, to ja już chyba zapiszę się na kurs technik negocjacyjno-perswazyjnych, przynajmniej zdobyte umiejętności przydadzą mi się w obcowaniu z dziećmi, i przynajmiej zaoszczędzę sobię wycieczek Po polsce. Pewnie niedługo okaże się, że najlepiej klocki wymieniać w Chełmie (podając się za klienta z Przemyśla), filtry w Bydgoszczy (udając Małogoszczanina), a żarówki w Szczecinie (mówiąc że przyjechaliśmy z Litwy). I dwa razy w roku jechać nad morze, żeby lakier się zjodował, a przed wyjazdem w góry trzeba będzie kupić krem z filtrem UV i nasmarować czeszkę 8)

Komentarz

• mirus
        Ambiente
        • 2005
        • 213

Zamieszczone przez miecz
        Pewnie niedługo okaże się, że najlepiej klocki wymieniać w Chełmie
        No właśnie, korzystal ktoś z usług Skody w Chełmie?
        Często tam bywam u mamy i zastanawiam sie czy nie zrobić przeglądu po 60 kkm :?:
        Sprzdana - Octavia II 1.9 TDI Elegance
        Obecnie Ford Focus II 1.6 - najlepszy bo służbowy

Komentarz

• miecz
          Ambiente
          • 2006
          • 234

no proszę, a nie mówiłem...

Komentarz

• RomanS
            Elegance
            • 2004
            • 804

Zamieszczone przez Maicroft
            RomanS, I tu do konca nie moge tego potwierdzic. Jak w starej skodzie olej zmienie, to po wlaczeniu i wylaczeniu silnika jest on juz ciemny, za to w nowej nawet po przyjechaniu do domu nie byl on jeszcze czarny, tylko ciut bardziej brazowy niz wlany z butelki. Wiec przebieg auta chyba tez ma znaczenie.
            Co do przebiegu to trudno się nie zgodzić :wink: mam takie samo zdanie.
            Miałem tu na myśli przypadek gdy silnik tylko trochę popracował po wymianie oleju.

Może niezbyt ściśle się wcześniej wyraziłem, chciałem jednak tylko zaznaczyć, że zjawisko "ściemniania" oleju zaraz po wymianie nie dotyczy tylko TDI, ale benzynowych turbo również. Jak na moje oko to w dosyć podobnym stopniu.

Natomiast w wolnossącej benzynie o ok. 2x większym przebiegu przez pierwsze parę tys. km mogę rozpoznać, że olej był wymieniany.
            Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• Piotr_T
              Rider
              S_OCP Member
              • 2006
              • 479

Utne wam troche te dyskusje o olejach "Stary" olej mial 2400km nalotu, a nowy ma w tej chwili 70km nalotu - roznica jest widoczna wyraznie, nowy jest zolciotki podczas gdy "stary" zostawial juz taki lekko brazowawy slad na chusteczce, ktora wycieralem bagnet.
              Moj blad byl taki, ze nie spojrzalem jaki kolor mial ten olej w butelce, a teraz to co jest butelce jest nie tyle czarne co ciemne - taka bardzo mocna herbata. Motula akurat leje pierwszy raz, a pamietam ze Castrol byl sporo jasniejszy - ten ma taki "Mobilowy" kolorek W kazdym badz razie chyba nie bede go uzywal na dolewki.

Komentarz

• Dzida
                RS
                • 2006
                • 2253

Zamieszczone przez miecz
                To jakaś paranoja,..................
                Hmm.....IMHO kolega lekko przejaskrawia. :wink: Po prostu chyba z założenia wszyscy powinniśmy jeździć do serwsiów w kórych klienta traktuje sie jako kogoś z kogo są dobre ciaczki dla firmy.

Uprzejmy doradca serwisowy? To chyba powinno być w standardzie a nie traktowane na zasadzie YETI. (podobno jest ale nikt nie wiedział).

Komentarz

• salsobartek
                  Drive
                  • 2005
                  • 58

To jeszcze małe pytanie co do wymiany oleju w tdi. Dziś rozmawiałem z mechanikiem który powiedział że trzeba wymieniać olej w tdi zlewając stary "od dołu" po zdjęciu osłony silnika. Mi wymieniano olej tylko wysysając go maszyną. Powiedzcie proszę czy robiono to źle? Jeśli tak to jutro jadę do zakładu i zj..bię ich niemiłosiernie. Podobno w tdi jest bardzo ciężko wyssać cały olej ze względu na ukształtowanie miski. Czy to prawda?

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Generalnie z kazdego auta wysysanie to dziwna sprawa. Jak cos moze zleciec grawitacyjnie to lepiej temu pozwolic splynac samemu. Taka jest moja opinia na temat wymian oleju
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• Piotr_T
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 479

Hahaha, zadzownili wczoraj do mnie z Rowinski-Wajdemajer w ramach badania jakosci serwisu... Glos kobiety z poczatku pelen entuzjazmu interesujaco gasl w miare rozwijania sie rozmowy :lol: Ciekawe czy ktos to faktycznie analizuje czy to tylko taki bajer, a opinie "na nie" trafiaja do kibla ?

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

Zamieszczone przez Piotr_T
                        Hahaha, zadzownili wczoraj do mnie z Rowinski-Wajdemajer w ramach badania jakosci serwisu... Glos kobiety z poczatku pelen entuzjazmu interesujaco gasl w miare rozwijania sie rozmowy :lol: Ciekawe czy ktos to faktycznie analizuje czy to tylko taki bajer, a opinie "na nie" trafiaja do kibla ?
                        analizuje
                        saport techniczny baj DGW
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm
                        no i nie ma :-)

Komentarz

• Colgate
                          Classic
                          • 2005
                          • 9

Jesli chodzi o serwisowanie aut pogwarancyjnych to osobiście mogę polecić Bokserska Serwis na ul. Bokserskiej 4 w Warszawie. Tam nie ma szans na niezadowolenie klienta.
                          Można też śmiało podjechać na Wrocławską 4 do Maran-Serwis - jest to serwis Seata, ale widziałem tam również Skody. Obsługa i znajomość rzeczy również na bardzo dużym poziomie.

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

Zamieszczone przez Colgate
                            Można też śmiało podjechać na Wrocławską 4 do Maran-Serwis
                            o! to by bylo fajne po gwarancji bo mam 2 kroki
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• miecz
                              Ambiente
                              • 2006
                              • 234

Byłem u Wajdemajera wymienić olej. Miałem do wyboru ASO SKody na Gruchacza i Wajdemajera w Piasecznie. Do tego pierwszego mi się nie udało dodzwonić, więc wybrałem ASO VW/Audi/Skoda.
                              Oprócz tego, że z myciem samochodu (taki mają zwyczaj) trwało to prawie półtorej godziny, nic dziwnego nie stwierdziłem.
                              Przywiozłem im 5 litrów Motula 503.01. Powiedziałem, że mają wlać. Wlali. Zostało trochę w bańce. Zapłaciłem 112 zł za robotę i filtr. Podczas arcyciekawej półtorejgodziny spędzonej w ichniej poczekalni zaobserowałem ciekawostkę. Cennik roboczogodzin - Skoda 140 zł, VW - 190 zł, Audi 260 zł. Akurat jestem w dobrej sytuacji, ale jak dla mnie to trochę bezczelne, przecież to ci sami ludzie wyrabiają te godziny i przy niemal tej samej robocie.
                              Nie dziwili się, że wymieniam po 2000 km olej. Ale koleś pytał się czemu akurat motula przywiozłem.

Komentarz

ciekawe czy przy kupnie skoda/vw/audi samochodu masz te same przemyslenia

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

Zamieszczone przez poolk
                                  :?: :roll:
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• jarek_wt
                                    Ambiente
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 154

Zamieszczone przez poolk
                                    Porównanie nie do końca trafne. No bo w końcu czym rózni się wymiania oleju w tych samych silnikach tyle że zamontowanych w róznych samochodach ?
                                    Może takie ceny narzucił im VW/Audi ? Co nie zmienia faktu że aż takie zróżnicowanie cen jest trochę bez sensu. No chyba że chodzi o dowarto?ciowanie wła?cicieli Audi )))))

pozdrawiam
                                    Jarecki
                                    Octavia II, 2.0 TDI, Elegance

Komentarz

• mdo1
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 441

Zamieszczone przez jarek_wt
                                      Zamieszczone przez poolk
                                      Może takie ceny narzucił im VW/Audi ? Co nie zmienia faktu że aż takie zróżnicowanie cen jest trochę bez sensu. No chyba że chodzi o dowarto?ciowanie wła?cicieli Audi )))))

pozdrawiam
                                      nie wiem czy o dowartosciowanie, czy raczej o wyciagniecie kasy

w kazdym badz razie przy kupnie auta, kupujac dodatkowo do auta od razu u dilera np opony zimowe, ceny sa rozne ponoc za te same opony w zaleznosci do jakiego auta je bierzesz
                                      sam nie sprawdzilem, ktos mi to mowil, wiec glowy nie dam

ale chodzi wlasnie o to, czy kupujesz skodzianke, vw czy audi

Komentarz

• misiek^wro
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 8321

Moze jak ktos kupuje Audi to jest z gory skazywany na ciagle dyma... w tylek
                                        Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                        Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                        ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Zibi
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 491

Przepraszam za male OT i pociagniecie tej dygresji

Moj przyklad wyjasniajacy sprzed paru lat (pewnie juz nieaktualny):
                                          CJD mialo i wciaz ma kilka silnikow MB w roznych modelach. Na samym poczatku drogi do ASO przechodza one (i to chyba nawet nie fizycznie) przez jedno dodatkowe ogniwo. Rezultatem jest dosc solidny narzut procentowy, co biorac pod uwage, ze to silnik i to z gwiazda powoduje, ze klient koncowy powinien siedziec podczas otrzymywania wyceny naprawy w ASO.

Tak wiec na roznice moga miec:
                                          ciut inne pochodzenie poczatkowe,
                                          ciut inny kanal sprzedazy,
                                          inne poziomy rabatow w danych markach,
                                          badz na samym koncu polityka danego dealera, ktory stara sie maksymalizowac zyski tam, gdzie moze (a serwis to tak naprawde podstawowe miejsce generujace zysk dealera)

Pozdrawiam
                                          Zibi

Komentarz

• Martinez
                                            L&K
                                            • 2004
                                            • 1366
                                            • Audi

Ale z Was wszystkich marudy. Zasada jest prosta do ASO jeździ się po pieczątki. A poważniejsze rzeczy robi się w porządnych serwisach. Natomiast co do jakości serwisów ASO to zacytuję tu znajomego z serwisu Opla: "Który dobry mechanik przyjdzie pracować tu za 1.200 zł?"
                                            Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
                                            teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
                                            czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• RomanS
                                              Elegance
                                              • 2004
                                              • 804

Zamieszczone przez Martinez
                                              Ale z Was wszystkich marudy. Zasada jest prosta do ASO jeździ się po pieczątki. A poważniejsze rzeczy robi się w porządnych serwisach. Natomiast co do jakości serwisów ASO to zacytuję tu znajomego z serwisu Opla: "Który dobry mechanik przyjdzie pracować tu za 1.200 zł?"
                                              Gorzej tylko, jak potem mam obserwować narady , konsultacje i szukanie kogoś bardziej obytego ze sprzętem przy okazji sprawdzania geometrii i regulacji zbieżności - akurat Sunny Poznań.

Co do drugiej części wypowiedzi to to samo dotyczy doradców serwisowych i sprzedawców części zamiennych. Ostatnio chcieli się zakładać o skrzynkę wódki, że w dodatkowym świetle STOP są żaróweczki 1,2 W. Żarówek 2,3 W w ogóle nie mieli na stanie, nigdy od początku działania firmy - też Sunny. Litościwie odstąpiłem od zakładania się i udałem się do ASO VW.
                                              Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• jarek_wt
                                                Ambiente
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 154

Zamieszczone przez mirus
                                                Uderzaj do Zakrętu :lol:
                                                No nie wiem. Nie potrafili mi powiedzieć dlaczego mój silnik lubi olej - usilowali to zwalić na hasło : "te typy tak mają"

Przy następnym przeglądzie u Rowińskiego okazało się że puściła uszczelka od pokrywy zaworów, a i sama pokrywa też nie była bez zarzutu.
                                                Zamówili, wymienili po tygodniu - i od tej chwili w zasadzie "branie" się skończyło.
                                                Jarecki
                                                Octavia II, 2.0 TDI, Elegance

Komentarz

• Octan
                                                  Rider
                                                  • 2006
                                                  • 653

Na marginesie tych olejowych rozważań i ASO
                                                  Mój znajomy z Radomia miał służbową megankę i w tymże Radomiu ją serwisował w ASO. Po zrobieniu przeglądu 60 tkm,wsiada do autka ,odpala ,rusza i widzi że kontrolka oleju nie gasnie.Zgasił silnik, wraca do recepcji i opowiada co sie dzieje.Krawaciarz z recepcji go uspakaja ,opowiada że filtr oleju po wymianie jest pusty że zanim sie napełni itd. Wracaja razem do samochodu,krawaciarz wsiada za kierownice odpala motor, a kontrolka nie gasnie, no to zrobił mała przygazówkę która też nic nie dała.Auto wróciło na stanowisko i okazało sie że spuśćili olej wymienili filtr ,zrobili przegląd ale zapomnieli nalać nowego oleju.
                                                  Tak więc jak sobie sam nie zrobisz to nigdy nie masz pewności.

Komentarz

• Techno200
                                                    Elegance
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2005
                                                    • 782
                                                    • Tesla

Mialem kiedys przygode z ASO Skoda - wymiana oleju oczywiscie.

Nowiec zlecilem wymiane, mialem ze soba Motula 5l, pierwszy raz wedy zalalem olej nie z ASO, spytalem sie jak wymieniaja a oni ze wysysarka. OK, nie bylo dla mnie problemu. Po jakims czasie odbieram samochod, niby wszystko OK, zagladam do bagaznika, szukam butli z olejem, powinno okolo 0,5l zostac. Ja patrze, a w pojemniku 2l sobie faluje... Heh, no niedowiary. Rozmowa z szefem serwisu - wymienia mi olej drugi raz gratis no i za olej zaplaca wiec tutaj sie zrehabilitowali. Ale takie wnioski - nie wysysac bo to shit oraz nigdy olej z ASO, a to z kilu powodow : nie wiesz co ci wleja i ile zostawia starego oleju. Tak przynajmniej sie wie na czym sie stoi.
                                                    Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5

Spoty Lublin - kazda pierwsza sroda miesiaca. Zapraszamy

Komentarz

Pracuję...